perjantai 5. heinäkuuta 2013

Hampaiden harjauksen vaikeus

Olen ihaillut kuinka nina MadeByLumenlapsi-blogissaan kertoo ihanan suloisesti kuvien sävyttämänä oman perheensä arjesta. Tästä alkoikin viriämään idea avartaa myös omaa arkeani teille ihanat lukijat. Tähän asti olen halunnut tuoda asioita esille käsillä tekemisen kautta. Mutta ehkä nyt olisi aika hieman hellittää tuosta periaatteesta ja kirjoittaa välillä ihan jostain muusta kuin käsitöistä. Totta puhuakseni tällainen löysempi tyyli on blogissa jo vallinnut kesän ajan mysteeri työn takia. Älkää kuitenkaan pelästykö, aijon edelleen tehdä ja esitellä käsintehtyjä tuotoksiani :)

Oikeastaan mielessäni on kypsynyt jo pitkään aihe, jonka olen halunnut nostaa esiin. Aihe, joka on tuttu varmasti monissa lapsiperheissä. Nimittäin nyt puhun hampaiden harjauksesta.


Näin hienosti meillä sujui hampaiden harjaus vuosi sitten. Hammasharja oli mielenkiintoinen kapistus, sitä tutkittiin kaikilla aisteilla ja minäkin sain harjata muutamia juuri puhjenneita hampaita mukisematta. Sitten poika täytti vuoden ja jonkin ajan päästä alkoi poskihampaiden kasvatus. Ongelmat alkoivat.

Varmasti suurin syy, miksi poika alkoi pistämään hampaiden harjauksen suhteen vastaan oli juurikin tuo poskihampaiden kasvu. Ja kun pieni vipeltäjä huomasi, että pystyy pistämään tässä asiassa vastaan yksinkertaisesti sulkemalla suunsa, alkoi tästä muotoutumaan tapa. Ei siis muuta kuin jokaisen nykyihmisen käsikirja eli Google auki ja apua etsimään. Neuvoja löytyi vaikka millä mitalla. Tässä listattuna ne, joita löysin tai keksin itse:



Kahden hammasharjan tekniikka

Tässä tekniikassa hampaiden harjaukseen käytetään kahta hammasharjaa. Itse laitoin molempiin sipauksen hammastahnaa, mutta varmasti riittää, jos tahnaa laitetaan vain toiseen hammasharjaan. Sen kumpaan, voit päättää itse. Sitten annetaan lapsen valita, kumman hammasharjan hän haluaa omaan käteen. Näin lapsi saa positiivisen kokemuksen ja uskoo, että saa jossain määrin itse vaikuttaa tilanteeseen. Sitten lapsen annetaan harjata omalla hammasharjalla hampaitaan ja aikuinen koittaa sohia väliin toisella hammasharjalla
Toimivuus: Toimi meillä noin kahden viikon ajan, kunnes Pikku-E heitti harjan heti sen käteen saatuaan lattialle, sulki suunsa tiivisti ja homma oli sitä myöden selvä.


Pehmolelun hampaiden harjaus-tekniikka

Tämän tekniikan keksin itse. Siinä lapsi saa harjata pehmolelun "hampaita" eli suuta. Välillä kehotetaan lasta harjaamaan myös omia hampaita. Voit myös puhua pehmolelun äänellä, jolloin pehmolelu kehottaa lasta harjaamaan hampaita. Tämä voi olla jopa toimivampi ratkaisu, koska puhuvat lelut ovat aina kivoja.
Toimivuus: Toimi meillä parin päivän ajan. Tekniikan harjoittaminen päättyi siihen, kun poika alkoi pitämään hammasharjaa leikkiautopesurina.

"Katso, äiti/isä/muu aikuinen harjaa hampaita!"-tekniikka

Paljon vannottu tekniikka perhe-aiheisilla keskustelupalstoilla. Tätä tekniikka kun käytät, ei ongelmia hampaiden harjausten kanssa synny ollenkaan. Näin ainakin monet palstaäidit tuntuivat vakuuttavan. Tässä tekniikassa siis yksinkertaisesti harjaat hampaita lapsesi nähden. Mielellään teet sen hyvin liiotellusti ja hymyssä suin, tietysti.
Toimivuus: On vaikea sanoa onko tämä edistänyt ongelman ratkaisussa vai pahentanut asiaa. Toisinaan Pikku-E:tä naurattaa nähdä minun harjaavan hampaita, toisinaan se ei kiinnosta lainkaan.

Sähköhammasharja aikuisen kädessä-tekniikka

Yksinkertaisuudessaan harjaat lapsen hampaat sähköhammasharjalla. Monissa sähköhammasharjoissa on erillisiä lasten harjoja joissa on pienempi harjaspää ja varressa lapsia miellyttäviä kuvia. Sähköhammasharjan surina ja harjaspään pyörivä liike voi olla lapsesta joko hyvin mielenkiintoinen tai pelottava kokemus. Kokeilemalla tiedät.
Toimivuus: Meille ostettiin sähköhammasharja keväällä ja tuolloin se aiheutti lähes kauhua pienessä pojassamme. Myöhemmin kokeiltuna kyseisellä vekottimella hampaiden harjaus sujui muutaman viikon ajan helposti. Sitten Pikku-E:n suu taas sulkeutu.


Sähköhammasharja lapsen kädessä-tekniikka

Nyt harja annetaankin lapsen käteen. Lapsi voi kokeilla, kuten edellisessäkin tekniikassa, ensin miten hammasharjan pyörivä harjaspää tuntuu esimerkiksi poskella, mahassa tai sormen päässä. Tämän jälkeen lasta voidaan kehottaa kokeilemaan miltä harja tuntuu suussa. Kun lapsi on harjannut hampaitaan tarpeeksi, voi aikuinen viimeistellä hampaiden harjauksen harjaamalla itse lapsen hampaita, mikäli olosuhteet ovat suotuisat.
Toimivuus: Ehdottomasti toimivin tapa tällähetkellä. Tekniikka on edelleen käytössä ja se toimii vaihtelevasti. Useammin Pikku-E kuitenkin harjaa hampaitaan, kuin laittaa suunsa kiinni.

Tällaisia hampaiden harjaus-tekniikoita on kokeiltu täällä. Olisiko teillä antaa lisävinkkejä? Olivatko jotkut tekniikat tuttuja ja miten ne teillä toimivat? Vinkit ja kokemukset jakoon! :)

4 kommenttia:

  1. Kiitos kehuista :) arjen parhaat palat tulee talletettua muistoksi hetkistä ja asioista jotka ovat tuntuneet tärkeiltä <3
    Ihana postaus ja ajankohtainen meilläkin ;) 1½v ei oikein ole innostunut hampaiden pesusta, mutta joka ilta ne pestään vaihtelevalla menestyksellä :D mutta yleensä auttaa se että sisko pesee vieressä hampaita tai on hammastahnapurkki kädessä ;) Muistan että Iidalla oli joskus samanikäisenä myös vaihe, jolloin ei antanut pestä hampaita, nyt kuitenkin jo kohta 2 vuotta pessyt hampaat reippaasti :) Kyllä se siitä, tsemppiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinullekkin kehuista, kiva jos postaus miellytti :) Tuo tavara kädessä-tekniikka unohtuikin listasta täysin :D Sitäkin kokeiltiin, mutta ei kauaa auttanut. Eiköhän tämä hampaiden harjaus tästä ala vielä sujumaan helpommin kun Pikku-E saa tuota ikää vähän lisää :) Tsemppiä sinnekkin päin hampaiden harjauksen kanssa! :)

      Poista
  2. Kaikenlaisia vaiheita on meilläkin koettu hampaiden harjauksessa, mutta tämä lahopää äiti ei niitä enää muista. Nyt on aika hyvä vaihe (uskaltaako sitä täällä kirjoittaakkaan..) 7, 5 ja 3 v pesevät ensin itse ja antavat sitten aikuisen tarkistaa. Tsemppiä teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kuulostaapa hyvältä. Ehkä meilläkin on sitten joskus vielä noin hieno tilanne. Kiitos tsempeistä!

      Poista