Muutama vuosi sitten minusta tuntui, että sekä lehdissä että televisiossa suositeltiin suunnittelemaan viikon ruokalista etukäteen ja tehdä kauppaostokset sen mukaan. Myös kauppalistan laatimista suositeltiin, jottei ruokaa menisi hukkaan ja näin ollen rahaakin säästyisi. Itse olen käyttänyt kauppalistaa niin kauan, kun olemme miehen kanssa yhdessä asuneet. Nykyään itselläni on tapana laatia kauppalista niin, että ne ovat siinä järjestyksessä, missä kaupassa tavarat ovat. Esimerkiksi ensin vihannekset ja hedelmät, sitten leivät jne.
Niin myös ruokalistaa olen jo pitkään suunnitellut etukäteen. Ensin loin listan vaan päähäni, mutta lasten tullessa kuvioon olen nähnyt parhaaksi laatia listan paperille. Liekö äitiys sitten vienyt osan muistista vai ikäkö mukamas jo painaa päälle. Oli miten oli alkuun laadin ruokalistat yksittäisille lippulapuille lähinnä auttamaan vain kauppalistan laatimista, mutta nykyään olen hankkinut tätä varten pienen muistikirjan. Ajatuksenani olisi, että kirjasta on helppo palautella mieleen ruokia, joita ei ole tullut tehtyä pitkään aikaan.
Vaikka listan laadinkin, en koskaan suunnittele koko viikon listaa kerralla. Jos kaupassa käydään esim maanantaina, torstaina ja lauantaina laadin listaa aina kauppapäivänä seuraavaan kauppapäivään asti. Esimerkiksi maanantaina suunnittelen listan torstain lounaaseen asti. Lisäksi lista voi vieläpä elää viikon edetessä. Jos esimerkiksi joku ruoka riittääkin kahdelle aterialle, vaikka oletin sen riittävän vain yhdelle, se auttamattakin muuttaa listaa.
Ja koska elämme älypuhelimien ja mobiililaitteiden aikaa, ei sähköisiä kauppalistojakaan voi ohittaa. Olen kokeillut muutamia, mutta oma ehdoton suosikkini on Out of Milk-niminen ohjelma, joka löytyy ilmaiseksi ainakin Google Storesta. Olen tykästynyt ohjelmaan, sillä siinä ostettavien artikkelien paikkaa listalla voi muuttaa, jolloin listan voi ainesten lisäämisen päätteeksi järjestellä kaupan järjestykseen. Lisäksi tuotteille voi asettaa hinnan, jolloin näkee jo kauppaan mentäessä minkä verran rahaa ostoksiin kuluu. Tietysti tuotteiden edessä on myös ruutu, jota napauttamalla ne voi merkitä hankituiksi, eikä tarvitse käydä jälkeenpäin läpi, että tuliko kaikki tuotteet ostettua. Ohjelma tallentaa myös halutessasi kaikki listaamasi tuotteet omaksi listakseen, josta saat ne seuraavalle kauppalistallesi suoraan. Valitettavaa vain on, että myös tallennettujen tuotteiden hinta vaikuttaa ohjelman ilmoittamaan loppusummaan. Joten jos haluaa tietää ostoksien mahdollisen kokonaissumman, on ylimääräiset tuotteet poistettava "In your cart"-listalta.
Kaiken lisäksi listan voi jakaa Facebookissa tai lähettää vaikka tekstiviestinä. Tälle toiminnolle olisi ollut tarvetta jokunen päivä sitten, kun mies kävi kaupassa ja pitkin työpäivää viestittelin hänelle mitä kaikkea pitäisi vielä sieltä kaupasta tuoda. Itse olen kuitenkin vielä enemmän perinteisen paperisen ostoslistan kannattaja ja koen kännykkään tehdyn listan vielä hieman kömpelöksi. Sitä kun ei saa liimattua ostoskärryjen työntötankoon, niinkuin post it-lapun, eikä sitä voi uskoa lapsenkaan käsiin, koska hetken päästä näytöllä näkyisi Angry Birds. Hih. Joten pitäydyn ainakin toistaiseksi paperisessa versiossa,
Kaiken sen lisäksi, mitä kaikkea hyödyllistä ohjelma tuo ostoslistailuun siinä on lisäksi mahdollisuus listata kaapissa olevia aineita. Tämä toimii parhaiten mausteille ynnämuille tuotteille, joita kaapissa olisi hyvä olla jatkuvasti. Tuotteen perässä on vaihtoehdot "full" ja "low" joista voit valita onko tuotetta kaapissa vai onko se vähissä.
Käytätkö sinä mieluiten paperista- vai mobiilikauppalistaa?
Paperista. En halua kävellä kännykkä kourassa kaupassa. Kännykkä on muutenkin ihan liikaa käytössä. Mies taas kirjoittaa mobiilikauppalistan.
VastaaPoistaNo hyvä, että on muitakin paperisen nimeen vannojia :) Ja kukin tietysti tavallaan.
PoistaPaperista. En halua kävellä kännykkä kourassa kaupassa. Kännykkä on muutenkin ihan liikaa käytössä. Mies taas kirjoittaa mobiilikauppalistan.
VastaaPoistaHaa, tälleenhän mä saan paperikalenterin taas johonkin käyttöön ja samalla ylös ruuat, joita on joskus tehnyt, minkä kirjaaminen onkin ollut ajatuslistalla jo vaikka kuinka kauan! Kiitos tästä. Vedin opiskeluajan loppuvuodet kokonaan sähköisellä kalenterilla ja muutama kuukausi sitten halusin kokeilla paperista. Siihen on huisin kiva kirjoittaa ja tykkään selata sitä, mutta se on AINA väärässä paikassa tai ihan ylimääräinen pakattava paino (eli jätän pakkaamatta), eikä täten hoida hommaansa eli muistuta mistään. Se on siis jäänyt turhakkeeksi kaikesta yrittämisestä huolimatta. Nyt se on ollut pari kuukautta odottamassa vuotta 2026, jolloin päivät menee seuraavan kerran samalla tavalla ja saan uuden yrityksen täyttää sitä. Mutta huomenna yritämme yhteiseloa uudelleen, kiitos tämän postauksen! :)
VastaaPoista..niin, tähän asti olen suunnitellut ruuat käyttäen kaavaa "2-3 päivän muonat, sis. mieluiten ainakin yhden uuden reseptin + eläimiä ja kasveja hätävaraksi pakkaseen pariksi päiväksi." Yleensä Supertyttö kirjoittaa paperisen kauppalistan ja hoitaa sen päivittämisen kaupassa. Ylkän kanssa meillä on käytössä jaettu Google Keep -muistilappu, joka päivittyy reaaliajassa eikä tarvitse soitella, että tuotko vielä sitä ja tätä, jos kuljetaan kaupassa eri matkaa (tehokasta; äkkiä kotiin!) tai toinen on jäänyt kotiin vaklaamaan reseptejä. Nyt mä ajattelin, että paperilistat voisi tehdä suoraan siihen kalenteriin. :)
Mahtavaa, että tästä postauksesta oli noin suuresti apua :) Hyviltä kuulostaa uudet ruoan listaus suunnitelmat ;D Ja mahtavaa, että teillä on Supertyttökin otetu mukaan ruokahuoltoon :) Itse teen silloin tällöin E:lle kauppalapun, johon olen piirtänyt ruoka-aineet, mutta nyt ei ole tullut aikoihin tehtyä sellaista. Pitäisi ottaa taas säännöllisemmin sekin tavaksi :)
PoistaKannattaa! :) Meillä vähän vaihtelee, kiinnostaako tyttöä enemmän kirjoittaa vai piirtää ostokset. Joskus sen listan illustroiminen piirtämällä on ihan hulvatonta :D
PoistaMeillä on magneettinen muistilappunippu jääkaapin ovessa ja siihen aina kirjoitellaan, kun jotain on lopussa. Toimii todella näppärästi! Isomman kauppalapun kanssa käytän kynää ja viivaan aina ostetun ostoksen yli. Joskus jaetaan kahtia miehen kanssa pitkät listat. Lyhyemmät muistaa helpommin, mutta harrastan myös sitten taittelua :D Eli taitan sen kohdan piiloon, joka on ostettu.
VastaaPoistaUseamman päivän suunnittelu ei sovi. Meillä ostetaan ruoka-aineet kerrallaan ja samalla sitten leivät, maidot jne. tarpeen mukaan. Tosin kahdestaan asutaan, joten se on kait ehkä helpompaa. Me, kun vielä ollaan sellaisia, että esim. makaronilaatikkoa syödään kolme päivää eli joka päivä ei tarvitse mennä kauppaan ellei jokin todella oleellinen ole lopussa :) Ja silloin kauppareissu sujuu kotimatkalla tai koiran pissatuksen yhteydessä (jos mennään yhdessä). Niin ja miksei se useamman päivän suunnittelu (eli aterioiden) sovi, on se, että oon NIIIIN nainen, että saatan syödä eka sitä makaronilaatikkoa eikä se seuraavaksi suunniteltu munakastike houkuttele enää :D Joten aineita ei kantsi kaappiin ostaa.