torstai 25. elokuuta 2016

Pieniä joululahjoja - Patalaput

Vaikka mennäänkin vasta elokuussa, pyörii ainakin minulla välillä jo kovastikkin päässä joulujuttuja. Alkuvuodesta tein itseni kanssa hiljaisen sopimuksen siitä, että tänä vuonna teen lähipiirille joululahjoja itse. Neuloen ja virkaten. Aiempien vuosien lähes olemattomaan itsetehtyjen lahjojen saldoon nähden olen jo tyytyväinen siihen, että puikoilta on pudonnut yhdet joululahjasukat. Aiemmin en ole antanut sukkia joululahjaksi. Lisäksi keskeneräisenä on yksi huivi ja yksi sukkapari, joten olen jo voiton puolella aiempiin vuosiin verrattuna.


En kuitenkaan ehdi kaikille tehdä sukkia tai huiveja, mutta jollain itsetehdyllä olisi kiva muistaa. Heti ensimmäisten joululahjasukkien neulonnan aikaan tuli mieleeni tehdä pienempinä lahjoina patalappuja. Tähän sain innoitusta Taito Uusimaa ry:n ja Jaana Vehkasalon yhdessä työstämästä kirjasta "Patalappuja à la Carte". Kirja on täynnä houkuttelevia patalappuohjeita, jotka laittavat koukun heilumaan. Kun puikoilta putoaa viimeinen joulupukin konttiin pujahtava sukkapari, lähtee koukulle ainakin patalaput Reissumiehen matkassa, Metsäretkellä ja Aamukahvilla, jollaista ihastelin jo muutama vuosi sitten Suuri Käsityö-lehden sivuilla.

Jos kyseistä kirjaa ei kuitenkaan hyllyssä ole, löytyy patalapun ohjeita pilvin pimein myös netistä. Lisäksi niiden työstämiseen voi myös soveltaa erilaisia pintaneuleita tai vaikkapa isoäidinneliöitä. Jos patalapun tekee esimerkiksi yhdistämällä neljä neliötä isommaksi neliöksi, kannattaa patalappuun mielestäni virkata takakappale. Se kannattaa tehdä erivärisellä langalla, kuin neliöt. Tämä tuo lappuun mukavaa kontrastia ja lisäksi isoäidinneliöiden kuviot tulevat paremmin esiin. Isoäidinneliöt kun usein ovat jokseenkin reikäisiä. Isoäidinneliöistä on kymmenittäin variaatioita. Niiden löytämiseen parhaaksi välineeksi olen todennut Pinterestin. Sen syövereistä vastaani on tullut muunmuassa seuraavia patalapuiksi soveltuvia ohjeita:


Kuten jo aiemmin ohimennen mainitsin, myös pintaneuleista löytyy patalappuihin sopivia ohjeita. Tällöin kannattaa etukäteen laskea silmukkamäärä mallikerran mukaan. Toki myös kirjoneuleet ovat tähän varsin käypiä vaihtohetoja. Pintaneuleista ja kirjoneuleista patalappuina omaa silmääni miellyttäisi ainakin seuraavat vaihtoehdot:


Tässä siis listaus muutamista ideoista, joilla voisi innostua patalappuja virkkaamaan tai neulomaan. Lisää ideoita löytyy netistä ja niitä saa toki tämän postauksen kommentteihin linkata, niin me muutkin pääsemme niistä inspiroitumaan.

P.S. Silmukan saalistus-podcastista on julkaistu jo jaksot kolme ja neljä. Jakso kolme on nimeltään "Virkkausspesiaali" ja se käsittelee virkkausaiheita. Jaksossa neljä taas esittelen mm. missä vaiheessa olen Eyeblink-huivin neulonassa. Tervetuloa katselemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...