sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Kerrattujen silmukoiden kantapää

Tehtyäni elämäni ensimmäiset junasukat ja käytettyäni niissä kerratuilla silmukoilla tehtyjä kantapäitä, muutamien lukijoiden kiinnostus heräsi ja lupailin ohjetta tällaisille kantapäille lähiaikoina. No, kuukausihan siinä melkein meni, mutta nyt se on täällä: ohje erittäin helppoille kantapäille!

Kerrattujen silmukoiden kantapää-ohje

Lanka: Maija
Puikot: 2 mm
Silmukka määrä: 60s (eli 30s kantapäällä)

Kantapää tehdään, niinkuin yleensä puolella määrällä silmukkoita. Tässä tapauksessa 30s, koska koko sukassa silmukoita on 60. Kantapää tehdessä neulotaan kokoajan sileää. Sen voi toki tehdä myös vahvistetulla neuleella niin halutessaan. Mikäli  neulot sukkapuikoilla, neulo ensin puikon I silmukat puikolle IV. Jos taas neulot pyöröpuikolla, suosittelen neulomaan sukkien kantapäät erikseen, sillä kerrattujen silmukoiden liikuttelu puikolta toiselle osoittautui hankalaksi.


I: Aloita nostamalla kerroksen ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo sileää 29s. Käännä työ. Nosta krs:n ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo sileää 28s. Käännä työ.


II: Tee kerrattu silmukka (tee langakierto, nosta seuraava silmukka neulomatta ja kiristä lankaa niin, että langankierto ja nostettu silmukka ovat kiinni toisissaan) ja neulo sileää 27s. Käännä työ. *Tee kerrattu silmukka ja neulo sileää seuraavaan kerrattuun silmukkaan asti (älä siis neulo kerrattua silmukkaa). Käännä työ* Neulo *-* mukaan, kunnes kantapään keskellä on 9 kertaamatonta silmukkaa.


III: Neulo kertaamattomat silmukat ja kaksi kerrattua silmukkaa. Käännä työ. *Tee kerrattu silmukka, neulo kertaamattomat silmukat ja kaksi kerrattua silmukkaa. Käännä työ.* Jatka *-* kunnes työssä ei ole enää kertaamattomia silmukoita. Neulo myös silmukat, jotka alussa vain nostettiin. Poimi kantapään molemmin puolin muutamia silmukoita kiilakavennuksia varten. Niiden poimiminen onnistuu parhaiten toiseksi laitimmaisten silmukoiden kerrosrivistä eli ei siis pelkästään nostettujen silmukoiden kohdalta.

Ihanaa alkavaa viikkoa kaikille!

4 kommenttia:

 1. Onpas sukissasi ihana väri ja malli :) Ja kiitos ohjeesta, itse olen aina tehnyt vahvistetulla neuleella, joten pitänee kokeilla tätäkin :) Onko muuten kestävyydellä eroa kerratuilla ja vahvistetuilla kantapäillä? :) kysyy neiti tietämätön ;) Mukavaa alkanutta viikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista ja ole hyvä ohjeesta :) Vahvistamatonta kantapäätä en ole vielä testannut, nämä kun ovat vasta toiset sukat jotka olen tehnyt tällaisella kantapäällä ja ensimmäiset jotka tulevat käyttöön jalkaan, joilla jo kävellään ;) Pitää kertoa käyttökokemuksia, kun niitä tulee :) Mukavaa alkanutta viikkoa myös sinulle :)

   Poista
 2. Taas uutta mielenkiintoista mun to do -listalle. Ah milloin ehtisi testata ne kaikki uudet tekniikat.
  Juuri tuossa ihailin Novitan sukkalehdestäkin kärki- ja kantapäävaihtoehtoja.

  Hei mun blogissa on haaste kaikille kädentaitoisille... vink vink ;) Tulit heti mieleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tämä herätti mielenkiintosi! :) Itse olen myös innokas etsimään uusia tapoja tehdä kantapäitä ja erilaisia neulepintojakin on aina kiva kokeilla :) Kun vaan tosiaan ehitisi kaikkea testata, mitä vastaan tulee :)

   Oi, pitääkin tulla kurkkaamaan haastetta ;)

   Poista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...