keskiviikko 3. helmikuuta 2016

NeulontakieltoKuten taannoin sivulauseessa mainitsin, itseäni vaivaa hartiajumi. Alkunsa tämä sai pari viikkoa sitten kolatessani lunta. Ensin olkapään kipeydyttyä, se parani levolla nopeasti. Seuraavan lumen kolauksen aiheuttama jumi ei sitten ole ollutkaan yhtä helppo selättää. Kipu oli rajottunut nimenomaan vasempaan käteen ja vasemman hartian lihas on ollut huomattavasti oikeaa paksumpi. Kipujen lisäksi oireena on ollut huimaus.

Hoitokeinona käytin hyväksi toteamaani Volttaren-voidetta ja venyttelyä. Yleensä en käytä lämpöpusseja enkä mieleläni anna hartioitani tai niskaa hieroakkaan, ammattilaisen käsittelyä lukuun ottamatta. Muutaman kerran nimittäin jumiutunut lihas onkin ollut tulehtunut ja tällöin lihakselle annettu lämpö ja hieronta on vain pahentanut tilannetta ja aiheuttanut kovia kipuja. Omahoito on onneksi tällä kertaa tehonneet, sillä viime aikoina kivut ja huimaus ovat helpottaneet, mutta koska lihas on edelleen hieman paksu pidättäydyn neulomisesta.

Vaikka lihasjumi ei tälläkertaa ainakaan suoraan käsitöistä johtunut, en voi liikaa muistuttaa itseäni ja teitä kanssaneulojia ja-virkkaajia lihasten venyttelyjen tärkeydestä käsitöiden lomassa. Nopean googlettelun jälkeen löysin mielestäni tehokkaan niska-hartiaseudun venyttelyohjeet, jotka kannattaa käydä katsomassa.

Onko teillä hyviä vinkkejä niska-hartiaseudun lihasjumeihin?

15 kommenttia:

 1. Itse olen hyväksi havainnut halpakaupoissa myytävän hevospalsamin ( Pferdebalsam ). Sitä käyttävät urheilijat ja hevoset, sopii myös jumittuneille niskoille, halpaa ja tehokasta =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei. Kuulostaa aika vahvalta aineelta, jos on hevosille tarkoitettu :) Voisihan tuota joskus koittaakkin :)

   Poista
  2. Mun kaveri suosittelee tätä hevosjutskaa kanssa mulle aina. Kuulemma täysin ihmisille sopivaa ja aivan mielettömän tehokasta. Ikinä en muista ostaa mutta taitaa olla pakko. Alkaa ranne reistaamaan neuloessa. O-ou.

   Poista
  3. Voi ei Markka! Toivottavasti ranne paranee nopeasti! Ja ehkä tuota hevosten voidetta pitäisi joskus kokeilla, kun siitä niin kovasti kehuja tulee :)

   Poista
 2. Ihan paras hankinta ikinä mulle- joka kudon siis koko ajan- ovat voimistelurenkaat :) Pysyy niska-hartiaseutu (ja jokapaikka) kunnossa, eikä tule jumeja.
  Ja tätä sie et kysynyt, mutta kerron silti: mulla on Back on Track rannetuki, jos alkaa tulla jännetupentulehduksen tai rannekanavan oireyhtymän oireita, se auttaa paljon paremmin entä kipuvoiteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo voimistelurenkaat onkin hyvä vinkki! Sen lisäksi, että hyötyisin niistä neulojana, varmasti myös lapsille olisi niistä iloa.
   Rannetuki oli myös hyvä vinkki :) Itseasiassa itselläni on oikeaan käteen rannetuki, koska siinä on ganglioni (nestepatti). Pidän sitä kipukausina, mutta neulonut en se kädessä vielä ole.
   Kiitos hyvistä vinkeistä! Nuo voimistelurenkaat pitää kyllä laittaa korvan taa :)

   Poista
  2. Ne on oikeasti aivan mahtavat, en olis uskonut miten radikaalisti niska-selkä-hartiavaivat rupesivat helpottamaan :) Suosittelen todella... ja varmasti myös lapsoset tykkää!
   Tuosta rannetuesta vielä sen verran, että itse olin todella skeptinen koko BOT-tuotteiden suhteen- kunnes eläinlääkäri suositteli selkävaivaiselle koirallemme sellaista BOT-verkkoloimea. Noh, se ostettiin ja selkeä apu kyllä tuli vaivaan. Ostin sitten itselleni sen rannetuen, tai ei se ole edes tuki, vaan sellainen "hikinauhan" tapainen- ei purista, eikä ole tiellä... ja auttaa tosi hyvin. Mulla tahtoo tosiaan syksyisin ja talvisin tosi helposti tulla jännetupentulehdus ja se todella ikävä rannekanavan oireyhtymä- silloin ei paljon neulota :/ Mutta rannevaivat ovat olleet jo sen pari-kolme vuotta poissa, kun hommasin sen BOT:n rannetuen ;) Eikä ollut edes hintava.

   Poista
 3. Minun tulee käsityöharrastukseni lisäksi istuttua paljon tietokoneella. Ergonomian olen pyrkinyt katsomaan kuntoon mutta se ei yksin riitä. Käyn säännöllisesti sauvakävelemässä. Siinä yläselkä sekä hartiat saavat liikettä ja jumit pysyvät poissa. Aloittaessani sauvakävelyn vaati jumit ja käden puutuminen lähes päivittäistä sauvakävelyä, mutta nyt rittää kun kerran tai kaksi viikossa tekee ~30-45 min sauvakävelylenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sauvakävelykin on varmasti hyvä liikuntamuoto ja pitää neulonnassa herkästi rasittuvan niska-hartiaseudun varmasti kunnossa :) Piääpä sekin pistää harkintaan! Kiitos vinkistä :)

   Poista
 4. Keppijumppa on kanssa kätevä. Lisäksi ihan vaikka jokin tanssitunti tai jumppa, missä koko kroppa liikkuu. Mulla menee helposti hartiat jumiin (oikeastaan koko selkä), niin kansalaisopiston tanssitunnilla käyminen on siinäkin auttanut paljon. Pitäisi itte joku keppi hommata, ettei tarttis kuivauslastaa heilutella :D Harmi, kun ei oo sauvoja, nehän kävisivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo tanssitunnit kyllä kiinnostaisi. Pitääpä pistää korvan taa tämäkin vinkki :) Kiitos!

   Poista
 5. käsitöiden teko on mukavaa, mutta tosiaan näitä ikäviä "sivuvaikutuksia" sitten tulee, mullakin. :) Itellä on auttanu liike: reipas kävely/sählyn peluu ja saunakin hieman. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, taitaa tosiaan olla aika yleinen ongelma tämä paikkojen jumiutuminen käsitöiden vuoksi. Vaikka ei kellekkään tällaista toivo, on hyvä kuulla, että kohtalotovereitakin löytyy :) Ja tuon liikkeen suhteen pitäisi ottaa itseä kunnolla niskasta kiinni :)

   Poista
 6. Keppijumppa, hiihto, Lavis eli musikin mukaan tanssiminen eli jumppaaminen tanssiaskelin ja kädet mukaan! Ota iso tyyny tueksi syliin kannattelemaan neuletta, jos uskaltaudut neulomaan. Neuleharppu olisi näppärä väline, löytyy Sokevalta. Vihtominen saunassa ja Puoliso hieromaan hartioita, saunassa selän pesu harjalla, ihanaa! Tarkista asiantuntijan avulla tyynysi ja patjasi, nukkuessa voi tulla hankalia asentoja. Olisiko näistä apua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Tuosta neuleharpusta en ole kuullutkaan! Pitääkin ottaa siitä enemmän selvää :) Sänky meillä meni juuri vaihtoon ja nyt pari yötä nukuttu uusilla, jämäkämmillä patjoilla. Aika näyttää, jos sekin helpottaisi näitä jumeja. Tuota hierontaa pelkään aikaisempien kokemusten vuoksi. Mutta tuota tyynyn kanssa neulomista voisin joku päivä vaikka testatakkin :) Ja liikuntahan ei tietenkään olisi yhtään pahitteeksi :)

   Poista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...